• ···
Filoroller med parmaskinke og asparges

Meyers varme hvedeknopper

En rar påmindelse om at holde fri og være sammen – eller blot en god undskyldning for at mæske sig i hvidt brød med tandsmør på…
Oprindeligt skulle alt jo gå i stå, og bagerne holde fri. Derfor var det nemt og bekvemt at bage en ordenlig stak hvedetvebakker dagen før, som befolkningen så kunne lune og spise på Stor Bededag.

Uanset hvad planerne er, er det nemt og lækkert at bage hvederne selv. Der findes et hav af opskrifter, selvfølgelig også sundere og grovere alternativer, men nu er det jo Bededags-tradition, så her skal hvederne altså være ligeså hvede-agtige som de plejer.

Photobucket

Claus Meyers Hvedeknopper
Fordej – Laves i dag, onsdag: (Kan sagtens undlades, men giver lidt ekstra smag og tager max 10 minutter at lave)
“Du får hvederne helt op på knopperne ved at lave en fordej dagen før. 200 g mel, 2 dl vand og 10 g gær æltes sammen til en god, fast dej. Den lader du så stå i køleskabet i 24 timer.”

I morgen, skal de rigtige hvedeknopper laves. Følgende ingredienser skal bruges: 
2 1/2 dl lunken vand
2 1/2 dl lunken mælk
20 g gær
2 æg
15 g havsalt
50 g rørsukker
10 g stødt kardemomme (eller ristede kapsler, hvis du selv har tid)
ca. 1–1,2 kg hvedemel
50 g blødt smør

Fremgangsmåde:
Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Rør æg, havsalt og rørsukker i blandingen og tilsæt så kardemomme og hvedemel. Vil du have en lidt lettere bolle, kan du droppe mælken og erstatte med vand.
Tilsæt nu fordej (som kan undlades, hvis du ikke kom igang dagen før).
Ælt dejen sammen. Ælt så smørret ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen, det tager ca. 5–6 minutter på en røremaskine, lidt længere tid i hånden.
Lad nu dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.

Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 20 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2–3 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.
Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200°.

Du behøver ikke at tage de lange hævetider så alvorligt – en times tid begge gange, er ok. Prioriter dog hævning i anden omgang, da det er vigtigt at knopperne når at sætte sig sammen.
Er der for mange hveder, eller kom du for sent igang, kan de sagtens fryses ned, eller bages en anden god gang, til søndags-morgenbordet fx.

Photobucket

Photobucket

   

8

  • De ser bare helt vildt flotte og gode ud de her hveder. Desværre fik vi det ikke i går pga. kapsejlads i Uni-parken – men en opskrift der helt sikkert skal gemmes til næste år, eller indtil vi får lyst til hveder ;)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • smagsloejer

      Tak Christine :-) De var super lækre – er sikker på at solskin i parken var lige så godt som hveder!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mums de ser lækre ud- det skal da helt sikkert afprøves!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tilde

    Hvad er det sjove smør for noget?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amanda Husted

    De lyder rigtig dejlige – går i gang med fordejen med det samme!
    .. Men bare lige for en sikkerheds skyld: Det er da kun 20gram og ikke 2*20 gram, der skal i dejen i morgen ikke? :)

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Filoroller med parmaskinke og asparges