• ···
Søndags suppedasen: Vintersuppe med rodfrugter

Cremet, krydret & knaldgo’ Toscatærte

Photobucket

Photobucket

Det er ligegodt sjældent, at jeg følger en opskrift ordentligt – sådan helt til punkt og prikke. Det gjorde jeg nu her.
Jeg ventede forventningsfuldt – og undredes noget, da tærten ikke formede sig som den kære Meyer foreskrev…
Men alt godt kommer jo, som bekendt, til den der venter.
Så det gjorde jeg. Tærten kom en tur på altanen – et godt trick til min tålmodighed…
Maverne var alt for fulde, da kagen endelig skulle skæres for. I stedet blev en ægte søndags-treat til.

… Vi skar for – kniven strøg igennem den cremede karamel der duftede skønt af citrus og en snert af ingefær.
Det er vel overflødigt at fortælle, at smagsdommerne var tilfredse, mig selv ligeså?
Prøv den og drys med efterårs kærlighed og tålmodighed.

Photobucket

Photobucket

Toscatærte
8-10 personer

Mørdejen danner bund for den lækre tærte – og er heldigvis nem og hurtig at gå til. 
250 g hvedemel, 180 g smør, 3 spsk sødmælk, 1 æggeblomme, 15 g sukker, 1 tsk fint salt.
Bland mel og blødt smør i en skål, smuldr det godt. Tilsæt de andre ingredienser og ælt godt til dejen er fast og glat.
Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, beklæd en form (jeg brugte en alm. springform, 24 cm). Stil bunden på køl, en times tid.

Imens dejen sætter sig og ovnen bliver varm (180° varmluft), laves fyldet.
Til det lækre og cremede fyld, skal du bruge 200 g sukker, 3 1/2 dl piskefløde, 1 lille tsk vaniljepulver / korn af 1/2 stang, 200 g smør, 150 g honning, revet skal af 1 usprøjtet citron, revet skal af 1 usprøjtet appelsin, 1 spsk friskrevet ingefær, 250 g grofthakkede hasselnødder og 50 g grofthakkede mandler.  

Kom sukker, piskefløde, vaniljekorn, smør og honning i en gryde. Bring det i kog, og tilsæt så citrusskal og ingefær. Det skal herefter koge et par minutter, til karamelstrukturen bliver blank. Tilsæt alle nødderne og lad blandingen småkoge i 5 minutter. Tag gryden af varmen, rør let og lad blandingen køle lidt af.
Tag bunden ud fra køl og lad den få stuetemperatur. Hæld fyldet i tærtebunden, bag den midt i ovnen i 45 minutter. Bunden skal være godt sprød – fyldet er stadig tyktflydende grundet den høje temperatur, så alt er som det skal være. Lad kagen køle af et par timer, så fyldet sætter sig, og spis så.
Nyd hver en mundfuld – den er skøn og intens.
Kagen kan holde sig op til en uge.

God fornøjelse!

Photobucket

   

8

  • Vil du tro tærten kan fryses?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • M U M S ! Og meget smukke billeder!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • smagsloejer

    OBS!
    Der var en kommentar som lå under spam, som desværre er blevet slettet. Der var et link om en tærte, som mindede om denne – blot med pekan nødder i?? Vi vil rigtig gerne se linket, så skriv det endelig igen :-)

    Kh Smagsløjer.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej. Låter frestande så till den grad att den ska provas MEN, jag behöver hjälp med södmelk? Är det detsamma som sötad mjölk/kondenserad mjölk? Ha det!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • smagsloejer

      Hejsa Caroline. Sødmælk og kondenseret mælk er ikke det samme. Den kondenserede er sødnet mælk på dåse, sødmælk er ‘frisk’ mælk med fedtprocent på minimum 3,5% :-)
      God fornøjelse i køkkenet!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg eeeelsker toscatærte – min mor smækker ind i mellem i sammen til fødselsdage, men har aldrig selv lavet en – men synd og skam er det, for det er virkelig helt ideelt med en kop kaffe.

    – Anne

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • smagsloejer

      Hvor skønt – sikke en dejlig fødselsdagskage at blive forkælet med :-) du må igang, og gøre hende kunsten efter.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Søndags suppedasen: Vintersuppe med rodfrugter