Sidste-øjebliks konfekt // Nem løsning med mint/chokokugler og chokoladebark

Fuldstændig fabelagtige boller

 photo 16-IMG_9852_zps3245e711.jpg
NU har jeg altså fundet den bedste bolleopskrift til dato. Så god, at jeg har bagt 3 gange på en uge. En stor del af succesen må tilskrives min nye bedste ven, en flot cremefarvet røremaskine fra Bosch. Du kan dog sagtens lave bollerne med den perfekte smag, nemhed, lufthuller og sprød skorpe, uden røremaskine – det kræver bare lidt tålmodighed og en omgang træning af ælte-armen :-)

Bollerne er inspireret af gode Meyer. Jeg har afprøvet lidt forskellige varianter, en omgang med gulerødder, en omgang med kerner, og en sødere variant med kardemomme og tranebær. Hér er grundopskriften, den jeg synes er bedst. Så kan du selv prøve derudaf.

12-14 stk
400 g hvedemel
150 g grahamsmel
65 g havregryn
6 dl koldt vand
10 g gær
1 spsk honning
1 spsk maltsirup
1 spsk salt

Gær, honning, sirup og salt røres ud i vandet, i røremaskinens skål. De tre tørre ingredienser vendes sammen i en skål og tilsættes så det våde.
Nu er det om at læne sig tilbage (og tage opvasken) og lade røremaskinen gøre arbejdet. Jeg gav dejen 4-5 minutter på langsom omrøring, før jeg satte farten op, til næsten fuld skrue, i 15 minutters tid.
Når dejen er rørt godt, vender du den over i en ren skål med lidt olivenolie i kanten. Dæk til med husholdningsfilm.
Jeg har både forsøgt mig med koldhævning i køleskab, og lidt kortere hævetid ved stuetemperatur. Begge dele lykkedes fint, men er du til luftige boller med flotte lufthuller i, er det hævetiden på 6-8 timer ved stuetemperatur der klarer jobbet bedst.

Når bollerne skal bages, er det vigtigt at ovnen er brandvarm. Varm den op til 250 grader og lad bagepladen få samme temperatur. Vend dejen ud på et meldrysset bord, skær dejklumper ud, saml let med hænderne (det er en temmelig klistret dej) og sæt af på bagepapir. Træk bagepapiret over på den varme plade.
Lad bollerne få 5 minutter på max varme, skru derefter ned til 200 grader. Bollerne skal i alt have 10-12 minutter. Kanten skal være gylden og sprød, og bollerne skal lyde hule når du banker dem i bunden.
For andre tips og tricks til det perfekte brød og bagværk – klik her. Der er masser af gode tricks fra Bagemester Nikolai Halken Skytte :-)

 photo 13-IMG_9863_zpsfd627ffb.jpg

 photo 14-IMG_9858_zps79e3a519.jpg

3 kommentarer

 • Selia

  Hej!
  Kan man godt lave dem med en hel pakke gær og så gøre hæve tiden mindre? Jeg synes 6-8 timer lyder af utrolig meget nemlig.. :)

  Håber at få svar hurtigt! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mary-Liz

  Ser lækre ud og må smage dejligt af vikingetid med honning og maltsirup.
  Vil prøve det en dag. Tak for opskriften.
  Glædelig bagjul.

  Mary-Liz
  http://www.mariahoffbeck.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • De ser og lyder helt vildt lækre. Jeg MÅ prøve dem, nu når du siger det er den bedste opskrift :)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sidste-øjebliks konfekt // Nem løsning med mint/chokokugler og chokoladebark