Husk lige... de bedste hjemmelavede pebernødder!

Klassiske brunkager med mandler og pistacie

 photo 05-IMG_9898_zps30478034.jpg
Der er utallige måder at lave brunkager på. Så mange, at det for nogle familier kan virke helt blasfemisk at ændre i opskriften.
I min familie er der også flere versioner, ingredienserne afhænger vidst af hvem man spørger. I én gren af familien er dejen temmelig brun og ensartet uden synlige spor af andre ingredienser. I én anden gren, er kagerne lidt lysere og med tydelige spor af små mandelsplitter. Sidste version er tynde, at “papirstynde” er en underdrivelse – de er næsten gennemsigtige og smelter på tungen. Alle kagerne er lige gode, på hver deres måde og med hver sin historie.

Min version, er et udtryk for en generation opforstret med Fru Blomsterberg som nærmeste husgernings-læreinde. Og da jeg elsker pistacie, var det jo bare om at tilføje en håndfuld mere og læne sig trygt op ad Blomsterbergs opskrift.

 photo 08-IMG_9889_zpsdd210435.jpg

Godt og vel 2 plade fulde
245 g smør
125 g lys sirup
250 g brun farin
3 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme
2 tsk potaske
1 1/2 spsk koldt vand
500 h hvedemel
150 g mandler
50 g usaltede pistaciekerner

Smør, sirup og farin smeltes i en kaserolle, ved middelvarme. Blandingen må ikke koge, og skal ideelt set ramme de 70 grader. Tag gryden af varmen.
Bland kanel, nelliker, kardemomme, ingefær og hvedemel sammen og vend så mandler og nødder deri.
Potasken røres ud i det kolde vand og tilsættes dejen.
Hele molevitten smides i røremaskinen (eller røres godt pr håndkraft), til du har en ensartet lækker dej.

Kom dejen i en aflang beholder. Jeg trykkede dejen ud i en brødform, så den cirka var 10×4 cm. Dæk dejen med film og sæt på køl natten over.
Du kan vælge at bruge hele dejen, eller dele den og gemme i fryseren. Tag dejen ud, skær over langs midten, så du får to rektangler – vil du have runde brunkager, lader du dejen få stuetemperatur så den kan rulles.
Brug en skarp kniv, skær kagerne i tykkelse af 0,5 cm.
Læg dem på en bageplade beklædt med papir. Bag i en forvarmet ovn, ved 180 grader. Bag kagerne i 10 minutter. Lad dem køle af på risten og opbevar i en lufttæt beholder.

 photo 06-IMG_9896_zps6b6d2f25.jpg

12 kommentarer

  • Caroline

    De ser vildt lækre ud! Jeg er også kæmpe fan af Blomsterberg, så det kan vidst kun ende godt :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • R

    Tak for opskrift, nu ved jeg godt hvad jeg skal lave i weekenden ;)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

    Mmmm en lækker opskrift på de ellers lidt kedelige brunkager. Den skal helt sikkert afprøves i den kommende weekend :)

    Jeg vil forresten også lige rose Jer for, at komme med så mange indlæg her på det sidste. Der har været dejlig meget aktivitet herinde, efter I spurgte os læsere til råds om, hvordan bloggen kunne blive bedre.
    Det er dejligt I har lyttet til os, og jeg synes det skønt med nye indlæg ofte. Så tak for det :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • smagsloejer

      Enig – det er skønt med lidt knas i :)
      Mange tak for din positive kommentar . Vi prøver at gøre vores bedste og presse alt hvad vi kan ind ;-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg endte også med Blomsterbergs brunkageopskrift sidste år, og jeg blev bestemt ikke skuffet :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • smagsloejer

      Den er vidst blevet en klassiker -men god grund :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • de ser jo vanvittig gode ud! :)

    //Emilie
    http://gravidmedlupus.blogspot.dk/

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • smagsloejer

      Ih tak Emilie. De smager altså også smadder godt :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • …. Og hvor finder man opskriften??

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • De ser vildt lækre ud:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • smagsloejer

      Mange tak – de smager også helt fortryllende :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Husk lige... de bedste hjemmelavede pebernødder!