Klassiske brunkager med mandler og pistacie

Der er utallige måder at lave brunkager på. Så mange, at det for nogle familier kan virke helt blasfemisk at ændre i opskriften.
I min familie er der også flere versioner, ingredienserne afhænger vidst af hvem man spørger. I én gren af familien er dejen temmelig brun og ensartet uden synlige spor af andre ingredienser. I én anden gren, er kagerne lidt lysere og med tydelige spor af små mandelsplitter. Sidste version er så tynde, at “papirstynde” er en underdrivelse – de er næsten gennemsigtige og smelter på tungen. Alle kagerne er lige gode, på hver deres måde og med hver sin historie.
Min version, er et udtryk for en generation opforstret med Fru Blomsterberg som nærmeste husgernings-læreinde. Og da jeg elsker pistacie, var det jo bare om at tilføje en håndfuld mere og læne sig trygt op ad Blomsterbergs opskrift.
Godt og vel 2 plade fulde
245 g smør
125 g lys sirup
250 g brun farin
3 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme
2 tsk potaske
1 1/2 spsk koldt vand
500 h hvedemel
150 g mandler
50 g usaltede pistaciekerner
Smør, sirup og farin smeltes i en kaserolle, ved middelvarme. Blandingen må ikke koge, og skal ideelt set ramme de 70 grader. Tag gryden af varmen.
Bland kanel, nelliker, kardemomme, ingefær og hvedemel sammen og vend så mandler og nødder deri.
Potasken røres ud i det kolde vand og tilsættes dejen.
Hele molevitten smides i røremaskinen (eller røres godt pr håndkraft), til du har en ensartet lækker dej.
Kom dejen i en aflang beholder. Jeg trykkede dejen ud i en brødform, så den cirka var 10×4 cm. Dæk dejen med film og sæt på køl natten over.
Du kan vælge at bruge hele dejen, eller dele den og gemme i fryseren. Tag dejen ud, skær over langs midten, så du får to rektangler – vil du have runde brunkager, lader du dejen få stuetemperatur så den kan rulles.
Brug en skarp kniv, skær kagerne i tykkelse af 0,5 cm.
Læg dem på en bageplade beklædt med papir. Bag i en forvarmet ovn, ved 180 grader. Bag kagerne i 10 minutter. Lad dem køle af på risten og opbevar i en lufttæt beholder.
De ser vildt lækre ud! Jeg er også kæmpe fan af Blomsterberg, så det kan vidst kun ende godt :)