Husk lige... Schweitzer pastillerne

Svensk julebag // luciabrød

 photo 3-IMG_9907_zps4d14ad80.jpg
Så er det altså blevet Luciatid og dertil hører (åbenbart) luciabrød, eller lussekatter som de hedder på svensk. Den fine lille bolle var særdeles omblogget sidste jul, så i år var jeg ude i god tid efter safran og en god opskrift.
Det er Luciadag i morgen, d. 13. så hvis du er hurtig, kan du servere de lune boller til morgenmaden – eller også, kan det være eftermiddagens hyggeprojekt i køkkenet :-)

Opskriften til cirka 20 lussekatter
450 g mel
2 1/2 dl mælk
75 g smør
30 g gær
0,50 g safrantråde
2 spsk sukker
2 spsk vand
1/2 tsk salt
1 æg
40 rosiner
Evt et drys gurkemeje, hvis ikke safran farver nok

Smelt smørret ved jævn varme, lad det ikke koge – kun lige smelte. Bland med mælk og safran.
I en anden skål røres gæren med fingervarmt vand, hvorefter sukker og salt røres i. Bland de to skåle, tilsæt ægget og pisk godt. Tilsæt melen lidt ad gangen, det er meningen den dejen skal være halvklistret.
Sæt skålen overdækket et lunt sted og lad den hæve en time.
Forvarm ovnen til 220 grader og beklæd en bageplade med papir. Tril og form dejen til luciabrød, pensl dem med en sjat mælk eller æg og sæt rosiner i enderne. Bag bollerne i 10-15 minutter.

Danskerne spiser ofte luciabrød lune med smør, hvorimod svenskerne ser det som en kageligende sag, der bestemt ikke skal smøres med noget.
Vil du se hvordan man kan forme de fine lussekatter, ligger der en lille video med fumlefingre på Instagram – @christiinanielsen

God Luciadag til alle :-)

 photo 2-IMG_9909_zps586fa3cb.jpg

 photo 1-IMG_9913_zps29e49238.jpg

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Husk lige... Schweitzer pastillerne