Æble/Ingefær kompot - perfekt kryddertopping til lunt brød eller grød

Photobucket Photobucket Endnu en efterårsbasker af format - en lækker kompot, som faktisk er lidt af et multiprodukt.. Jeg havde fået en masse lækre æbler fra venners have og tænkte at de måtte bruges til lidt hverdagskræs. Inspirationen fandt jeg hos Green Kitchen Stories, hvorefter jeg har justeret godt på opskriften, så den passede til køkkenskabenes basisindhold. Jeg fråsede en smule, og brugte en hel lækker vaniljestang - for lidt ekstra mums og et yndig vaniljeprikket udtryk. Fantastisk kompot. En lille briemad kan hurtigt få fine fornemmelser, ligesom den krydrede og stærke ingefærsmag giver lidt bid til den lune morgengrød. Photobucket opskrift 1 kg efterårsæbler fra haven 3,5 dl vand 5 cm frisk ingefær (evt. nedjustér for en mildere version) 1 tsk kardemomme 1 tsk stødt nellike 1 tsk stødt ingefær 2 tsk kanel (med top, hvis du heller ikke kan få nok kanel) 1/2-1 vaniljestang saft af 1 citron Skær æblerne i stykker. Skrab vaniljekornene ud af stængerne - men lad stængerne komme med i opkogningen. Kom alle ingredienser i en gryde, og bring det i kog. Skru herefter ned for varmen, så det stadig simrer, og lad det være i omkring 40 minutter. Rør godt og check, at det ikke brænder fast. Fjern vaniljestangen fra den færdige æblekompot, hæld den i skoldede glaskrukker, og luk dem til med det samme. Forkæl dig selv på kolde efterårsmorgner, med et lille skud varme fra den kryddrede topping. Photobucket Photobucket