Strawberry Cheesecake på ispind

Så er det tid igen: Varme hveder

Kære læsere!
Så er det tid igen – Stor Bededag kalder og der må hveder til.
Sidste år bagte jeg mine egne – en klar succes. Mine gæster huskede den gode smag, og inviterede derfor sig selv på lune hjemmebagte hveder igen i år – skønt!
I får et repost fra sidste år – spiser i hveder? Bager i dem selv? Eller er i på sundhedsvognen og springer de lyse stads over??

♥♥♥♥Varme Hvedeknopper♥♥♥♥
En rar påmindelse om at holde fri og være sammen – eller blot en god undskyldning for at mæske sig i hvidt brød med tandsmør på…
Oprindeligt skulle alt jo gå i stå, og bagerne holde fri. Derfor var det nemt og bekvemt at bage en ordenlig stak hvedetvebakker dagen før, som befolkningen så kunne lune og spise på Stor Bededag.

Uanset hvad planerne er, er det nemt og lækkert at bage hvederne selv. Der findes et hav af opskrifter, selvfølgelig også sundere og grovere alternativer, men nu er det jo Bededags-tradition, så her skal hvederne altså være ligeså hvede-agtige som de plejer.

Photobucket

Claus Meyers Hvedeknopper
Fordej – Laves i dag, onsdag: (Kan sagtens undlades, men giver lidt ekstra smag og tager max 10 minutter at lave)
“Du får hvederne helt op på knopperne ved at lave en fordej dagen før. 200 g mel, 2 dl vand og 10 g gær æltes sammen til en god, fast dej. Den lader du så stå i køleskabet i 24 timer.”

I morgen, skal de rigtige hvedeknopper laves. Følgende ingredienser skal bruges:
2 1/2 dl lunken vand
2 1/2 dl lunken mælk
20 g gær
2 æg
15 g havsalt
50 g rørsukker
10 g stødt kardemomme (eller ristede kapsler, hvis du selv har tid)
ca. 1–1,2 kg hvedemel
50 g blødt smør

Fremgangsmåde:
Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Rør æg, havsalt og rørsukker i blandingen og tilsæt så kardemomme og hvedemel. Vil du have en lidt lettere bolle, kan du droppe mælken og erstatte med vand.
Tilsæt nu fordej (som kan undlades, hvis du ikke kom igang dagen før).
Ælt dejen sammen. Ælt så smørret ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen, det tager ca. 5–6 minutter på en røremaskine, lidt længere tid i hånden.
Lad nu dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.

Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 20 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2–3 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.
Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200°.

Du behøver ikke at tage de lange hævetider så alvorligt – en times tid begge gange, er ok. Prioriter dog hævning i anden omgang, da det er vigtigt at knopperne når at sætte sig sammen.
Er der for mange hveder, eller kom du for sent igang, kan de sagtens fryses ned, eller bages en anden god gang, til søndags-morgenbordet fx.

Photobucket

Photobucket

9 kommentarer

 • Ej hvor fedt du selv bagte dem, og jeg er sikker på de smagte lige så gode som de ser ud til at gøre!
  Dem vil jeg prøve at lave en dag :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine Nissen

  Hvad er det for noget smør der er ovenpå?? Det ser super lækkert ud! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise HK

  Jeg bagte hvederne til min familie i torsdags. I min familie har vi alle dage fået købe-hveder fra Kvickly, så da disse blev spist udbrød der nærmest jubel fordi de var så lækre, og min mor konstaterede at hun aldrig spiser købe-hveder igen :D Der blev også hurtigt enighed om, at det ville blive nogle fantastiske chokoladeboller, hvis man udelader kardemommen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg savner brød!!! Hvor ser de gode ud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofia

  Hvor ser de fine ud! Dog har jeg (allerede) lidt problemer: Jeg har netop lavet fordejen, jeg synes den er noget tynd i det, slet ikke fast – hvordan kan det være? Og mon den fungerer fint nok alligevel?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • smagsloejer

   Øv, mystisk med fordejen. Synes det plejer at være meget lige til. Der er selvfølgelig forskel på mel, om det er kraftig eller let mel, hvilket så justeres med mængden. Håber det lykkedes :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor sjovt, jeg har gemt dit indlæg siden sidste år, hvor jeg bagte disse lækkerheder og har lige fordejen her i dag! De er SÅ gode, og glæder mig til at sætte tænderne i lune hveder i morgen aften :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • smagsloejer

   Ej hvor dejligt at du kunne bruge indlægget sidste år, og tænk at du har gemt det :-) Skønt at høre. Håber hvederne blev gode!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Strawberry Cheesecake på ispind